Wednesday, January 6, 2010

status right now

1.tokki semakin sembuh...
2.saya masih dengan memorial
3.situasi akhi khabir masih in 'grey area'- around 9.20 a.m i received forwarded message from Mazlina (i didnt know who she is) to my mum saying that "aslmkm,mohon doa buat akhi Azman & shbt2 (one of them my brother). Alive in Jazeera mrk dikepong polis dan tentera Mesir, Mga tiada pertempuran". jazakillah buat sahabat2 yang menghantar sms sampai no space di inbox saya..sudah tak dapat duduk diam ketika kuliah..bunyi 'beep' berulang kali..sesekali ada yang menelefon..konsentrasi sudah tidak wujud...saya bimbang..ibubapa apatah lagi...mudah-mudahan semua sahabat2 yang pergi pulang dengan selamat..
4.achik sudah memanaskan badan ke PLKJ..dan sesekali menelefon saya bertanya khabar abang..
5.adik akan ke SMAKL sabtu ini, sempat lagi buat kek ari ni..well learning..juga risaukan abang..
6.My mum and dad continue daily routine like always since sorang demi sorang dah tak de kat rumah..mereka lagi risaukan abang dan sahabat2 yang lain..

berita dari Haluan palestin..

Rombongan bantuan ke Gaza berhadapan dengan lebih 2000 polis rusuhan Mesir di Al Arish

January 6, 2010

Mesir terus berkeras dan tidak membenarkan rombongan Viva Palestina daripada membawa masuk bantuan ke Gaza! Keadaan di pelabuhan Mediterranean Al Arish dilaporkan kritikal, di mana lebih 2000 polis rusuhan dikerahkan menghalang jalan masuk ke Pelabuhan tersebut. Walaupun sudah ada yang ditangkap dan tercedera, relawan Viva Palestina tetap berjuang mempertahankan kenderaan bersama-sama barangan bantuan dan ambulan yang akan dibawa masuk membantu rakyat Gaza yang dikurung dari dunia luar sejak tiga setengah tahun lalu.

Rombongan Viva Palestina yang berlepas dari United Kingdom 5hb Disember baru lalu disertai 450 orang relawan menaiki 220 buah trak dan ambulan dari pelbagai negara, termasuk Malaysia. Selepas terkandas selama 5 hari di Aqaba, Jordan akhir Disember lepas dalam usaha mereka memasuki Gaza melaui pintu Rafah, mereka terpaksa menukar laluan untuk cuba memasuki Gaza melalui pelabuhan Al Arish. Walaupun semua urusan dokumentasi dan syarat-syarat lain dipenuhi, Mesir tetap tidak membenarkan mereka melepasi sempadan. Untuk ke Al Arish, mereka terpaksa berpatah balik ke Syria dan melalui terusan Suez, satu perjalanan yang mengambil masa selama 12 jam.

Setiba di Al Arish, mereka dihalang dari memasuki pelabuhan dan berhadapan dengan polis rusuhan dan meriam air pemedih mata. “Tidak kira apa halangan yang akan kami hadapi. Sebaik sampai di Al Arish, kami diserang dengan batu, baton, kayu, dan mereka mencuri barangan yang kami bawa. Kami telah melalui perjalanan yang sangat sukar, tetapi kami tidak sekali-kali akan berhenti, kami akan terus bergerak. Kami akan terus bergerak, InsyaAllah,” kata seorang relawan, Munir Ahmad. Pimpinan rombongan Viva Palestina, termasuk ahli Parlimen British George Galloway, meneruskan usaha diplomasi dan berunding dengan pihak berkuasa Mesir.

Relawan HALUAN turut berada di Al Arish bagi menguruskan penghantaran barangan bantuan kepada rakyat Gaza, antaranya pakaian musim sejuk yang telah disumbangkan oleh Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri (BAKTI.)

HALUAN Palestin menyeru semua masyarakat yang prihatin terhadap krisis kemanusiaan di Gaza untuk membantu bagi menjayakan misi membawa masuk bantuan ke Gaza ini. Bagi umat Islam, panjatkan doa kepada Allah Yang Maha Kaya supaya usaha ini permudahkan dan mereka semua dilindungi dari kejahatan Zionis Israel dan sekutu-sekutunya.


Nota Kaki: Alhamdulillah, tadi lepas Maghrib, my mum send a message..my bro called tadi..katanya dia,shbt2 lain, Bro Azman selamat...Syukur Alhamdulillah...lebih lanjut tentang konvoi kemanusiaan Gaza boleh google Viva Palestina dan Al-Jazeera..

No comments:

Post a Comment