Wednesday, October 28, 2009

There is no secret ingredient to success


bak kata Po, Papa Panda "You must BELIEVE in yourself"
-credit buat pic dari Saifulislam.com

Tuesday, October 27, 2009

Entri Exam Fever

"Selamat Berjuang habis-habisan, jangan lupakan Tuhan (Allah)"

Monday, October 26, 2009

Kata2 Hikmat

"Jangan berputus asa apabila menghadapi kesusahan kerana titisan hujan yang jernih juga berasal daripada awan yang gelap"

Jadi berdoalah kepada Allah kerana Allahlah yang Maha Berkuasa..

Sunday, October 25, 2009

Terbang Tinggi

"Don't give up until you drop"

Saturday, October 24, 2009

Sailing Camp 2009


Actually, Sailing Camp 2009 kali ni diadakan bersebelahan dengan Kem Bari Setiu Terengganu..Alhamdulillah segalanya selesai...saya sudah berkira2 untuk simpan dalam private folder siap2..lepas exam baru buka balik...tak sanggup rasanya perasaan hepi ni menganggu semangat exam semester ni..

Terus terang saya katakan, banyak hikmah yang saya perolehi dari kem kali ni even saya reluctantly pergi juga...pertama, ukhuwwah semakin di lebarkan bukan dengan course sendiri malah course2 lain..ia membuka ruang untuk saya lihat bagaimana pemikiran mereka..mereka sebenarnya banyak potensi ...jadi tak hairanlah jika Rasulullah paling suka kan pemuda pemudi yang jiwa mereka sentiasa bersemangat, berkobar2 dalam melakukan sesuatu...

Kedua, dapat melihat kebesaran Allah...khemah2 yang dipasang tak jauh dari pantai dan laut...tiap2 pagi boleh la kami tengok matahari baru naik...cukup cantik..tengok burung..obor2 (walau ia pernah berikan saya kenangan yang pahit) namun, sejak itu saya tahu rawatan2 awal yang perlu dilakukan bila terkena obor2...segala disekeliling kita sebenarnya mengajar kita...Alam disekeliling juga tak terkecuali...

Ketiga, banyak ilmu dari yang berkenaan asas pelayaran, even tak jadi mahir pun dah tahu sikit2...tahu nak tgk arah angin, rasanya kl sorang2 tak confident lagi...berenang pun kaki tak leh nak gerak dengan betul lagi...sepatutnya kena angkat dengan peha sekali..tapi sayang, chubby sangat tu tak leh nak angkat betul2...kena praktis lagi...

Nota Kaki:Penat bangat..basuh baju satu baldi..tu pun tak muat...nak tunggu basuh mesin malas pula...rugi masa..ehe..doakan exam start 29 ni..sampai 8hb sebelum fly to KL..

Thursday, October 22, 2009

Berfikir Berbeza Dari Yang Lain





Ini sebahagian lagi gambar Ali..the infant marked by God (Allah)........
***********************************************************************************

Setinggi2 kesyukuran yang teramat dari diri ini pada mu Ya Allah....Ya Allah, terima kasih kerana masih memilih diri ini untuk merasai nikmatMu..Semuanya bermula apabila niat ku untuk belajar kernaMu..kerna Islam, kerna aku mahu menyumbang sesuatu untuk Deen ini...InsyaAllah aku akan gunakan sebaik mungkin peluang untuk merancakkan lagi daqwah ini...supaya menjadi qudwah Hasanah yang benar2 memberi kesan pada mereka2 yang lain...Sungguh tanpa bantuanMu siapalah aku untuk meraih darjat tinggi di kaca mata manusia...namun bukan itu yang aku pentingkan, yang paling penting adalah aku mendapat tempat dan darjat tinggi di sisi Mu Ya Allah..Apalah sangat dengan pandangan manusia...mereka hanya menilai luaran semata...mereka hanya boleh mengucapkan tahniah-tahniah berulang kali...namun untuk mengatakan agar aku mesti ingat akan Mu menerusi apa yang aku raih ini...SUKAR...untuk sentiasa katakan dan ingatkan aku supaya tidak rasa ujub dan takbur...PAYAH..yang ada cuma kata2 biasa yang sentiasa mebuka ruang syaitan2 dan menaikkan perasaan aku menjadi riya'...


Ya Allah, apakah aku berfikir berbeza dari yang lain SALAH?...Dari kaca mata manusia biasa aku dilihat tinggi...tapi aku tahu yang menjadikan darjat seseorang tinggi atau rendah adalah Engkau Ya Allah...aku cuma mahukan TAQWA membajai diri ini...bukan kata2 pujian teman2, lecturer2 etc...aku takut aku tak mampu nak tanggung semuanya..aku takut niat aku berubah dek kata2 mereka...Ya Allah, jangan Kau biarkan aku sendiri dalam memerangi nafsu dalaman yang kuat berkocak mengetuk hatiku...

Nota Kaki: Jazakillah for my mum and dad...Both of you are very supportive parents...I'm proud to be your daughter...i love both of you..you never scold me if i'm wrong but you teach me how to settle that problem through a lesson..A great one..How could i live without your love...

Wednesday, October 21, 2009

Kebesaran Allah




MOSCOW - Pakar-pakar perubatan di Rusia bingung berikutan penemuan ayat-ayat suci al-Quran dan Arab pada kulit seorang bayi berusia sembilan bulan di Dagestan, Rusia, lapor sebuah akhbar semalam.

Ayat-ayat itu muncul pada belakang, tangan, kaki dan perut Ali Yakubov pada setiap malam Isnin dan Jumaat sebelum hilang tetapi diganti dengan beberapa ayat al-Quran baru dua kali seminggu.

Pakar-pakar perubatan Rusia menyatakan, mereka tidak tahu bagaimana fenomena itu boleh berlaku selepas perkataan Allah mula muncul pada dagu bayi tersebut ketika dia berusia beberapa minggu.

Namun, ketika mengulas mengenainya, pakar-pakar perubatan dan keluarga bayi itu mengaku bahawa ayat-ayat suci itu menjelma sendiri pada badan Ali dan bukan ditulis oleh manusia.

"Ali akan berasa kurang sihat manakala suhu badannya meningkat kepada 40 darjah Celsius setiap kali ia berlaku menyebabkan dia menangis," kata ibunya Madina Yagubova.

Kini, tempat Ali dilahirkan iaitu di Kampung Red Oktober, Dagestan menjadi tumpuan orang ramai yang mahu melihat keanehan itu.

Paparan mengenai kejadian aneh di Dagestan, wilayah selatan Rusia yang menjadi sasaran pertempuran antara tentera Rusia dengan pejuang-pejuang Islam itu turut dipaparkan di laman perkongsian video YouTube.

"Ali merupakan tanda kebesaran Tuhan. Kelahirannya di Dagestan bagi menyedarkan penduduknya supaya bersatu," kata seorang ahli parlimen di wilayah itu, Akhmedpasha Amiralaev. - Agensi

Sunday, October 18, 2009

Obor2

Maaf,agak susah nak berblogging..tambah dengan banyaknya project2, present2, test2 yang belum habis even dah nak masuk minggu study week..seolah2 banyaknya beban sampai rasa study 'weak'...khamis ni saya akan ada camping Asas Pelayaran selama 3 hari 2 malam..Agak2 cuaca sekarang elok ke kita nak bercamping?tak tahu apa yang organiser fikirkan...dalam camping antara tentatifnya kami akan belayar naik regatta samada optimist, laser atau 420 sorang2..semalam dah cuba cuma lambat sikit pick-up..kena pegang rudder dan mainsheet sekali..tak leh lepas la..tapi saya lepas juga..kena tack dan gybing..susah juga..

Tapi yang paling menakutkan semalam, masa tengah swimming and floating tu..boleh pula kaki ni kena obor2..rasa macam kena 'karen', kena kejutan elektrik..ehe..teringat pula cerita spongebob..sakit yang amat..rasa berdenyut..ada sorang adik tu, dia biasa kena, dia suruh letak pasir banyak2..gosok atas tempat sakit...kaki dah naik biji2 kecil..tanda2 awal nak gatal..Alhamdulillah, lama juga duk tanam kaki dalam pasir, semuanya ok..pergi turun balik main air..seronok sangat semalam naik speedboat ke tengah laut...dekat juga dengan pulau2 kecil...tengok dalam laut, memang cantik dan indah ciptaan Allah..teruja sangat..langit pun cantik sangat semalam, siap burung2 warna putih berkeliaran sekitar laut...

Pergi macam biasa pukul 7 pagi, balik pukul 5 petang..Penat tapi seronok..cuma ada test Jurisprudence Selasa ni, masuk lima tajuk..teori Dworkin, Savigny, Hendry Maine..banyak tu...Semoga segalanya berjalan lancar...

Thursday, October 15, 2009

Reminder

Semalam, sedikit peringatan di sampaikan oleh MCL..MCL ada tekankan betapa masa yang kita ada sangatlah singkat..kita sendiri pun merasainya kan..rasa macam baru aje bulan January tapi pejam celik dah bulan oktober menghampiri november...MCL mengingatkan kami agar masa digunakan dengan berkualiti..even masa yang sedikit..Tambahnya lagi, kita nanti apabila roh sudah ditarik oleh malaikat akan disoal mengenai empat perkara..Antaranya mengenai masa (fokus untuk remaja kerana saya sendiri kategori itu)..yang paling ditakuti adalah masa remaja ini..masih berbaki 7tahun sebelum masuk awal 30-an...apa yang sudah dilakukan?apa sumbangan saya pada Islam?..masa remaja merupakan masa yang amat2 penting kerana dikala ini kita, remaja sangat berani dan kuat..rasa mahu mencuba apa yang ada di hadapan mata, kadang sampai melanggar batas2 syara'..seperti mat rempit misalnya..even mereka tahu risiko yang bakal dihadapi seperti kematian, cacat, masuk hospital, tak pun kena tangkap..tetapi dek keberanian yang ada mereka menjadi kuat...Alangkah indahnya sekiranya keberanian itu disalurkan pada tempat yang betul...Sebenarnya Allah ingin menguji kita untuk mengetahui bagaimana kita menghadapi ujian memanfaatkan masa remaja kita kerana ketika remaja hati kita lebih menjurus kearah keseronokan, rasa nak enjoy..masa remaja merupakan ujian dari Allah, bukan saja2 Allah jadikan kita tanpa berbuat apa2...cuma ianya atas diri kita untuk manage masa kita dengan lebih sistematik dan tersusun..

Perkara kedua yang akan ditanya oleh Allah adalah harta kita..Sejauh mana kita gunakan, untuk apa, kemana perginya harta kita dan kita belanjakan untuk apa. Walaupun kita sekarang berstatus pelajar, mungkin ada juga bekerja..tetapi bila bercakap bab pelajar, kita sebenarnya tak boleh dipisahkan dengan loan atau biasiswa..Ada juga yang dapat terus dari pocket parents..Semuanya tak jadi masalah, tapi bila kita bercakap tentang bab berbelanja, apa sebenarnya yang kita belanjakan, adakah benar2 keperluan kita atau kita yang berbelanja melebihi keperluan yang kita perlukan...cubalah tanya pada diri kita, adakah kita masih terikut2 trend sekarang..bertukar2 handphone..ada yang baru terus nak beli, ada juga ikut fesyen dalam berpakaian , selalu top up sampaikan sehari hanya muka dia sahaja yang pergi berulang alik ke kedai sehingga meminggirkan yang lebih priority seperti membeli buku2 references, menggunakan sekadar keperluan seperti makan dan minum, memphotostat nota dan sebagainya...Kita kena belajar bagaimana nak halakan duit yang ada kemana..walau hanya bergelar student, kita sebenarnya tidak boleh excusekan diri kita untuk tidak menggunakan duit yang ada kearah kebaikan...cubalah untuk melatih diri kita takut nanti bila dah tua, semakin sebati dalam diri kita perasaan kurang dalam berinfaq...

Perkara ketiga tentunya mengenai umur kita..bagaimana kita gunakan umur kita dengan sebaik mungkin untuk Islam, bagaimana umur semasa kita remaja..adakah kita sia-siakan umur kita dengan perkara2 yang tidak berfaedah ataupun kita gunakan umur kita supaya lebih dekat dengan Allah dan keredhaanNya...Adakah kita lebih bersahabat dengan sahabat2 yang mengajak kebaikan ataupun kita cenderung kepada sahabat2 ke arah keburukkan...Umur kita jika dibandingkan dengan sahabat2 awal Rasulullah, sudah tentu jauh panggang dari api..mereka baya2 kita ada diantaranya sudah memimpin angkatan tentera...menolong di dalam peperangan walau hanya menyediakan air minum lagi..mereka sudah banyak dalam menghafal hadith, mereka sentiasa cinta pada majlis ilmu dan tidak pernah sia2kan hidup dengan perkara2 tidak berfaedah...

Perkara terakhir adalah ilmu kita. Apakah kita sebenarnya telah beramal dengannya?..Jika kita beramal, apakah kita gunakan kearah kebaikan atau sebaliknya..Adakah ilmu yang kita ada dimanfaatkan kepada masyarakat?Inilah antara 4 perkara yang akan ditanya oleh Allah...Kita takkan terlepas dari ditanya mengenainya...

Wednesday, October 14, 2009

PMR is over and now my turn

Yea, PMR sudah habis..cumanya tinggal beberapa hari lagi untuk Final Exam..Banyak yang perlu di fokuskan..sedangkan banyak juga test yang belum selesai, present Company and Partnership pun belum...present Agent and Broker pun sama..rasanya dah betul2 exhausted dah..ehe.ini baru medan jihad menuntut ilmu, bukan jihad perang lagi dah lemah..ada masa terluang habis dengan sia-sia kadang tu..bersembang sakan dengan teman..

Saya ingin bawa anda menyelami kehidupan sehari-harian kita...tengok mereka2 yang berada di samping kita..Agak2 kita lebih ramai sahabat yang mengajak ke arah kebaikan ataupun kearah keburukan..cubalah fikir-fikirkan...Mereka yang menarik kita ke arah keburukan lebih ramai atau ke arah kebaikan yang lagi ramai...Sebenarnya dalam kita bersahabat dan berkawan kita kadang2 terlupa, mungkin juga alpa diri kita sebenarnya terikut2 perabi sahabat kita..tanpa kita sedar. Sampai satu tahap kita sendiri musykil, rasa confuse sehingga kita rasa hilang arah, jiwa kacau (ye ke, ke saya imagine lebih)..tapi semuanya itu relate pada diri sendiri...Hanya kita sahaja yang tahu sejauh mana perubahan kita kan..Jika ia menjurus kearah kebaikan Alhamdulillah, namun sekiranya ke arah keburukan, cepat2lah beristighfar dan membuat perubahan..kerna hanya kita yang mampu mengubah diri kita di samping mohon pertolongan Allah...

Bak kata Dr Abdullah Sudin, merangkap Eksekutif KTD dan juga pakar ekonomi, "Perangai biar jurus (ini 1001 perkataan orang kelantan dan terengganu-pinjam quotation Ust.Lutfi Makkah yang membawa maksud molek atau baik), hidup biarlah orang lain boleh tumpang"...Nampak simple tapi hakikatnya ia membawa maksud yang amat dalam..disamping kita berakhlaq baik, pada masa yang sama kita berbakti kepada masyarakat yang tengah nazak sekarang sebagaimana dikatakan oleh Ust Mustafa Mashyur "Masyarakat Islam sekarang semakin dekat dengan jurang kehancuran"...itu waktu di zamannya, habis sekarang bagaimana?....Sudah hancur agaknya? siapa tahu..

Tuesday, October 13, 2009

Ujian Allah

Start dari Ahad lagi, memang tak menyempat nak update blog...sebabnya awal pagi saya dan beberapa yang lain dipanggil mengadap Sir Fuad, untuk briefing interview dengan Malaysian Qualifying Agency a.k.a MQA..seperti yang semua maklum, MQA menentukan kelayakan sesuatu universiti samada meneruskan operasi atau di tutup programme2 yang ada didalamnya...dan inilah yang berlaku di bumi UDM, dan sebagai pioneer inilah serba sedikit obstacle yang perlu dilalui..Usai briefing, saya ke kelas Company Law, ada tutorial mengenai promoter, pre-incorporation contract plus doctrine of separate legal entity...fikiran dah melayang untuk interview esok..tapi tetap juga la focus on what yang classmate present time tu..

Petang, dah mula cari sikit pasal fakulti, benda2 simple visi, misi, objektif, facilities, number of staffs, lecturers etc...kena la menghafal semua misi and visi..translate dalam English..cari pula pasal UDM, semua ahli lembaga pengarah, pengurusan tertinggi, senate etc..kebetulan petangnya pukul 4.30 dah ada janji nak bawa adik2 dan yang dah lama ikut program ke jamuan Hari Raya rumah Mck. Shimah...Alhamdulillah, segalanya memang smooth sangat...Terima kasih Allah, tolong dalam segala hal...selepas solat Asar, memang saya terus call adik2 supaya diorang tak lambat takut kesian pakcik van yang kami tempah tunggu lama. Pakcik Shaari memang dah lama saya kenal since zaman Dip lagi...

Pergi rumah mak cik, alhamdulillah allah pertemukan dengan lecturer UMT yang juga ikut programme...Walau ramai yang tak berpeluang datang atas sebab test, kelas masih berjalan dan ada moots (mahkamah olok2) final...saya doakan agar segala niat mereka untuk hadir semata2 kerna Allah mendapat ganjaran tinggi di sisi Allah. Balik dah nak dekat pukul7...Malam pula saya perlu hadir kelas Jurisprudence seperti kebiasaan...seronoknya belajar Juris yea..even lepas balik rasa tak faham la pulak..ehe

Lepas habis kelas pukul 10, balik, terus solat Isyak...Seorang adik (juga classmate-umurnya muda dari saya) bagi message nak datang bilik...Saya memang alu-alukan, dah lama saya nak sembang personally dengan dia...Kami sekadar berkongsi cerita...meleret2 sampai pukul 11 lebih...saya nyatakan nak jumpa classmate dari Johor, minta tolong ajarkan saya cara nak bercakap esok...Kami discuss sampai hampir pukul2...semuanya kerna MQA...

Malam memang tak lelap tidur, fikirkan MQA esok..Rasa pressure, terbeban kerana takut sangat kita jadi wakil for our class, for faculty, for our batch...susahnya rasa..asyik terjaga bila tidur..last2 bangun pukul4.30..terus saya mandi..kebalnya sampai tak rasa air sejuk sangat..tambah kat pantai timur, memang berangin..sejuk la..practise sikit2...minta doa banyak2 kat Allah supaya dilembutkan hati ahli2 panel nanti...supaya kami dapat recognition..kesian kat adik2 junior jika fac kami tak di iktiraf..macamana dengan kerja2 Islam, boleh diteruskan ke selepas ini if no recognition...tentu sahaja ianya menyukarkan..

Pukul8.30 pagi, semua sudah ada dalam legal clinic..saya diberitahu antara panelnya tokoh Islam penuh kontroversi Prof Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh UM, Prof Mahmood Zuhdi Abdul Majid, Vice Chancellor UKM Prof Tan Sri Dato' Dr Sharifah Hapsah Syed Hassan Shahabuddin dan Prof dari UPSI...saya cuma pernah jumpa 2 orang , Prof Mahmood Zuhdi ketika seminar di sini dan Prof Dr Sharifah time saya masih bawah portfolio ALSA dan kami pernah sembang personally atas stage..dia seorang yang very nice person..Alhamdulillah, sepanjang interview, rupanya mereka tak jadi datang, cuma seorang sahaja Prof dari UPM...dan seorang assistant dia...Alhamdulillah juga segala persoalan yang dilontar di jawab oleh kami...Syukur padamu ya Allah...ujian ini ada hikmahnya...Doakan test saya petang nanti...test Company Law lagi...

Nota Kaki:Alhamdulillah test dah habis jawap...Soalan ade 2 aje, maybe madam sibuk sangat dengan audit2 dari MQA..Syukurlah semuanya dah habis...

Sunday, October 11, 2009

Kesyukuran tak ternilai ya Allah

Alhamdulillah, sejak akhir2 banyak sangat perkara2 yang berlaku mewarnai hidup ini. Semalam, saya agak cemburu dek ramainya bacth saya ke Utara tanah air, semuanya berhajat untuk bertemu, berjumpa kerana ikatan ukhuwwah fillah kerana Allah yang menjiwai hati dan jiwa raga mereka. Namun, Allah takdirkan semalam saya berjuang di medan lain.medan test dengan pen sebagai pedang.

Semalam juga adanya sambutan hari raya di UDM kira2 pkul12.30-2.30 petang, juga merupakan hari bahagia seorang sahibah kita Kak Maisarah Ishak melangsungkan pernikahan, begitu juga halnya dengan Kak NurAzah Suhana di Negeri Sembilan. Ramainya yang mula melangkah ke alam baru, Baitul Muslim, cuma hati saya belum bersedia untuk menyatakan ya...mungkin juga taklifan sebagai anak 'sulung'(abang delegate power pada saya) menyebabkan saya sedikit sebanyak tiada keinginan ke arah itu. Apapun, pangkat untie/ qholah ini menjadi semakin sebati dalam diri.

9-10-09 pula tarikh yang cukup indah, semuanya kerana berita gembira seorang mujahid baru dilahirkan dari rahim muslimah yang sentiasa menantikannya. Katanya inilah dia anak2 generasi baru Islam. Hanya dikenali sebagai khalifatullah setakat ini, nama belum di announce lagi. Tahniah buat ummi (Anis) and abi muda ini. Sesungguhnya anak itu adalah rezeki.Tengok wajah khalifatullah, erm dah buka pun matanya.comel sangat.Semoga menjadi penyambung risalah Allah di muka bumi ini. Berat khalifatullah 2.7 kg semasa dilahirkan.

Wednesday, October 7, 2009

PMR dan stuart franklin

adik saya exam PMR hari ni.moga mendapat najah..setelah google2 saya ternampak article ini..saya turut lampirkan gambar untuk tontonan semua.moga Palestine sentiasa ada dalam doa kita.kalau diikutkan memang bagus sangat stuart franklin ni.


This is one of the AP photos Stuart Franklin selected for his Noorderlicht exhibit. It shows three children whom Palestinian medical sources said were killed by an Israeli strike, January 5, 2009.
Organizers of the Noorderlicht photo festival have removed a text essay about the Israeli-Palestinian conflict from an upcoming photo exhibit, blaming pressure from the Associated Press, which supplied some of the pictures.

The text, written by British photojournalist Stuart Franklin, describes Palestinians as victims of disproportionate force by Israel. Franklin curated an exhibition of photojournalism by Palestinian photographers from the 2008-2009 war in Gaza. The exhibit is one of six in this year’s Noorderlicht International Photofestival, which starts September 5 in The Netherlands.

An AP spokesperson says the agency agreed to provide photographs for a nonpolitical photo show but objected to the exhibit text, considering it unacceptable for the photos to be used in support of a political position.

“The understanding we had was very clear, and it did not involve... using AP photos to bolster a highly charged political point of view,” says AP spokesperson Paul Colford. Colford says the festival organizers voluntarily withdrew Franklin’s text after a series of e-mail conversations with him and AP director of photography Santiago Lyon.

Franklin’s essay was to be published in the Noorderlicht festival catalogue. In its place, Noorderlicht says it will publish short statements signed by Franklin, festival director Ton Broekhuis and the festival board of directors addressing the removal of the essay.

Broekhuis calls it “a maddening and frustrating conclusion,” and festival chairman Koen F. Schuiling says the AP “has shown a lack of understanding of the essence of freedom of speech.”

Franklin writes that given the options, he preferred to say nothing and let the pictures talk. “So having been offered, against all the principles of free speech that I cherish so much, two modes of capitulation: the replacement of my text with one not written by me, and the removal of my text, I choose the latter option,” he says in his statement about his essay.

Franklin, a longtime Magnum photographer and former president of the agency, has covered conflicts around the world and may be best known for his 1989 photo of the tank man in Beijing’s Tiananmen Square.

As guest curator for Noorderlicht, Franklin visited Gaza and spoke to Palestinian photographers who covered the war in Gaza in late 2008 and early 2009. Israel officially banned international journalists in Gaza, which increased the importance of coverage by local photographers.

For the exhibit, titled “Point of No Return,” Franklin selected images from 11 photographers who shoot for four wire services: the AP, Agence France Presse, european pressphoto agency and Getty Images.

Based on his visit to Gaza, Franklin wrote a 700-word essay about the recent history of the Israeli-Palestinian conflict. (Festival director Broekhuis provided a copy of the final draft of Franklin’s unpublished essay, but asked PDN not to publish or quote directly from it. The AP confirmed it was the same text they reviewed.)

The essay depicts Palestinians as resilient victims of Israeli violence and disempowerment. Franklin acknowledges cruelty on both sides of the conflict, and cites specific instances of violence against both Israelis and Palestinians.

The essay does not mention the Associated Press or any other media organizations, nor does it name any photographers. Franklin refers to the photographers generally, noting that they are mostly married men who worried about their safety as they covered the conflict.

In his final paragraph, Franklin likens the Palestinians to other groups of people who have historically been oppressed—including Jews—and says the exhibit is not politically biased, but biased on the side of justice, human rights, and international law.

This is the 16th year for Noorderlicht, which is held in the city of Groningen. The theme of this year’s festival is “Human Conditions.” In addition to Franklin, guest curators include Foto8 editor Lauren Heinz; Simon Njami, founder of Revue Noir director of the Bamako photography festival; freelance curator Marc PrĂ¼st working with Agence VU'; and Bas Vroege, a photo instructor and director of exhibition creator Paradox, along with regular curator Wim Melis.

Nota kaki:bila tengok balik gambar2 tu,rasa sayu.tambah kuat lagi bila betul2 nampak fosforus putih memang betul2 diguna time tu.

Tuesday, October 6, 2009

Panggil Aku Dahlia dan Muhasabah

Semalam, Exco Kebajikan dan Kerohanian anjurkan satu ceramah motivasi "meniti tangga kejayaan". Asalnya petang semalam, hampir maghrib saya keluar draw duit kat tepi masjid UDM, balik agak lewat juga.nak dekat pkl8.Terus saja saya dan Wardah ke Blok Othman, kebetulan Proloqour Magazine kami nak launchkan untuk tahun depan.Kiranya di samping ceramah motivasi ada sedikit selingan.

Penceramah yang ditunggu belum tiba.Asalnya ikut jadual pukul 8.30 dah start.saya jaga bahagian registration, memang ramai juga junior2 dan senior yang datang.Sambutan hebat dari sebelum ni. Lama tunggu, pkl9 baru sampai.Rupanya penceramah tu ustaz quran tajwid saya, Ustaz Mizan.Saya kenal dia sebagai guru dan juga imam masjid UDM.

Ceramah malam tu dimulakan dengan zikir2 munajat sampailah bab muhasabah. Semua lampu di tutup, alunan ayat Quran di bacakan, ustaz juga pandai bermain bahasa.intonasi suara kadang dinaikkan, nampak seolah2 ditekan perkataan2 itu, ramai sebak bila bercakap tentang dosa dengan Allah, dosa dengan ibu bapa, guru2, kawan2..Mood exam semakin dekat, masalah makin menimbun,satu lori pun tak mampu nak tampung masalah yang datang bertimpa2.Tapi kita orang Islam,mukmin yang beriman, kita ada Allah. Allah tahu hambanya kan.Malam tadi, kerusi, meja, air cond menyaksikan kami semua menitis air mata..Takutnya dengan azab Allah.Takut kalau2 Allah tarik balik nikmat paling besar dalam kehidupan kita...

Malam itu juga esakan tangisan semakin mendayu.ayat Quran dibacakn lagi.mengenai azab seksaan Allah,taubat. Kata ustaz, jika kita masih buat perkara maksiat atau perkara di larang Allah itu tandanya taubat kita belum diterima.Makin ramai sebak.Ustaz tanya siapa nak masuk syurga Allah.Tangan semuanya diangkat tinggi, semua tak nal dipinggir dari kasih sayang Allah.

**********************************************
sedikit bedah buku..dengar kata k.Irma di London best sangat cerita ni..ini sekadar ulasan daripada laman sesawang www.novelcinta.multiply.
Category: Books
Genre: Romance
Author: Noor Suraya
Panggil Aku Dahlia by Noor Suraya
Terbitan Jemari Seni Publishing
Tahun 2008


Sudah tentulah ni antara novel yang saya tertunggu-tunggu utk tahun 2008 ni. Akhirnya lahir juga setelah berhempas pulas di 'labour room'. Tahniah buat Kaksu :) sudah tentu peminat2 kaksu dah berpusu-pusu ke kedai2 buku utk mendapatkan hasil karya penulis kesayangan ramai ni.


Secara keseluruhan, kisah ini memang padat dan menarik. Wadi-Dahlia sentiasa hadir dalam interaksi yang segar dan memikat tumpuan pembaca. Mereka dilahirkan utk bermusuhan dan itulah yang mereka lakukan semasa di bangku sekolah. Part sarbat berudu tu memang meng'uwek'kan, haha. Ganas jugak aksi2 serangan balas Wadi-Dahlia ni masa zaman sekolah.


Setelah sekian lama Dahlia pergi, kini dia kembali. Wadi dan Dahlia sudah tidak seperti dulu lagi. Akal menjadikan mereka tidak samseng seperti dulu, tapi Dahlia sentiasa sangsi dengan kehadiran Wadi yang masih kelihatan nakal di matanya. Namun Wadi kelihatan sgt serius meluahkan perasaannya, setiap kali Dahlia cuba membuat Wadi pergi dari hidupnya, Wadi semakin menjadi sebahagian dari hidupnya. Masalahnya adakah Wadi masih membawa misi serangan terbesar ke atas Dahlia? Masih kreatif dan inovatif lagikah Dahlia utk merangka serangan balas terhadap Wadi? Dlm usia 24thn mereka adalah 'rival' dalam business teh di Cameron Highlands. Bapa Wadi mahu menguasai segala2nya, manakala bapa Dahlia akan cukup bersyukur sekiranya mereka dpt bertahan di dalam business ini.


Sedikit sebanyak kisah ini mengingatkan saya kepada Tanah Andriyana, jatuh cinta pada musuh keluarga. Tapi part yg lain tu tak derlah sama. yang ini lebih segar lebih romantis, lebih mencuit hati.


Misteri yg dibawa pergi Lorrinda Anilov Orbida membuat kita tertanya-tanya apa sebenarnya berlaku. Berjayakah seorg arkeologist (Dahlia) mengorek rahsia aib yg berkubur dalam keluarganya? Bagi yang pernah membaca karya2 kaksu sebelum ni tentunya berdebar-debar melayari kisah ini kerana adanya watak Farhan yang mungkin berjaya merebut Dahlia dari Wadi. Memang terasa evolusi perasaan seorg Dahlia yg memusuhi Wadi kepada Dahlia yang semakin menyenangi Wadi. Kehadiran Neem dan Mia Zara menyerikan lagi kisah ini.


Dlm novel ni banyak kali gak menggunakan ayat "Wadi ni la." comel! Memang byk perbuatan Wadi yg tak disangka2 membuatkan Dahlia selalu mengeluarkan kata2 "Wadi ni la".


Penerangan lukisan karya Dahlia tu membuatkan saya teringat subjek lukisan saya yang selalu dpt warna merah dulu.. yer la.. masa sketch lukisan tu nampak macam orang, biler bubuh water color semua, jadi pokok lah pulak. Memang kerastangan bab2 melukis nih.


2nd Review by Rinn

Tajuk Novel: Panggil Aku Dahlia
Penulis: Noor Suraya
Penerbit: Jemari Seni Publishing
Tahun 2008
ISBN: 978-967-5118-09-6


Ceritanya: Cerita benci jadi cinta. Musuh jadi kekasih. Memang saya suka genre yang begini. Yang paling saya suka dlm novel ni, bukan sebelah pihak menjadi mangsa dalam kisah ini. Ada sesetengah kisah, bila menceritakan genre ini, watak heroin selalu terkena dan sentiasa geram dan tertekan. Lain pulak dengan Wadi dan Dahlia. Ada saja serangan balas antara mereka. mereka seperti pahlawan ke medan perang. setiap kali menjejakkan kaki ke perkarangan sekolah, mereka hadir dengan strategi, dengan persiapan untuk serangan balas yg hebat. hehe.. mcm citer perang pulak.


Cerita ini tidak terasa kosong. Ada ilmu disisipkan mengenai sejarah arkeologi malaysia terutama di perak dan johor. Dahlia penah cuba memboring kan Wadi dengan cerita2 lama ini. owh, dan kenali jugak jenis2 teh :)


Permusuhan berpunca dari perusahaan teh yang asalnya satu menjadi dua. Datuk Ma'rof dan Megat Qais meneraju Sykt Teh Sutra dan Syarikat Teh Timor. Datuk Ma'rof mahu memiliki segalanya dari Megat Qais. Even Lorrinda, ibu Dahlia pun dia nak jugak.


Misterinya: Misteri kisah ini melibatkan kes kematian. Kematian Lorrinda, adakah bunuh diri atau dibunuh? kelihatannya dia seperti membunuh diri dengan meminum susu beracun. Dahlia menjumpai ibunya dlm keadaan yg menyayat hati. Lalu dia dihantar ke Australia utk menyambung hidup. Di sana dia menjadi lebih dewasa, menjadi seorg wanita. Misteri Lorrinda dibiarkan sepi. Dahlia juga tak merancang utk kembali, namun panggilan dari bapanya tidak dapat ditolak. Dia kembali dan misteri Lorrinda bakal dibongkar. Dahlia tahu ibunya menjadi mangsa tapi keadaannya telah disalahfaham, sehingga suami sendiri meminggirkan dirinya.


Deliverynya: hmm apa kelayakan saya utk komen cara penulisan seseorg penulis. Namun dari mata saya yang hampir kosong ilmu penulisan (tengok cara saya tulis review pun tau kan?), cara penyampaian Noor Suraya menyerap ke dalam perasaan. membuat kita rasa friendly dgn Dahlia. Bersama-sama dia menghadapi Wadi dan kehidupannya di kawasan tanah tinggi tu. Keresahan Dahlia menjadi keresahan kita.


Penulisnya: Noor Suraya? Dia tahu apa yang nak disampaikan. Teratur bahasa & ceritanya dengan luahan rasa yang membuat kita terangkap dalam ceritanya.


NOvel ini mengingatkan saya kepada: abe dan amek di kg kuala boh. ekspedisi memancing dgn abe laiyin (kitorang yg ikut dia basah dari ujung rambut sampai ujung kaki, abe layin tu ujung kain yg dia pakai jer basah). Saya juga teringatkan bunga2 di Hotel Equitorial Cameron Highlands.


Wadi Hannan - masa sekolah dia ni budak lelaki yg nakal. Dia paling suka mengacau Dahlia. Kalau Dahlia tak datang sekolah, dia jadi tak keruan. Pernah gurauannya menyebabkan gadis itu mendpt parut seumur hidup di bhg bawah wajahnya. Dia panik sehingga pernah berkata pada dirinya sekiranya tak dak orang nak kawin ngan Dahlia disebabkan parut tu, dialah yg akan menjadi lelaki yg mengahwini Dahlia. Di usia 24 tahun dia bertemu semula dengan Dahlia. Parut itu masih di situ dan Dahlia tidak berusaha utk menyembunyikannya. Namun Dahlia yg biasa2 saja tu tak payah buat apa2 utk membuat Wadi jatuh cinta padanya. Tengok Dahlia menguap pun Wadi dah jatuh cinta tergolek-golek. Sabo jer aku.


Dahlia - dia bencikan Wadi hannan yang sentiasa membuat hidupnya kucar kacir. Parut angkara Wadi dijadikan peringatan mengenai lelaki jim-alif-ha-ta tu. harta yg tergadai menjadikan Dahlia kecewa dgn diri sendiri yang tak berusaha menyelamatkan harta keluarganya. Wadi muncul dengan lamaran yg mengejutkan, dia bukan saja menawarkan diri sbg suami, malah harta dahlia yg tergadai sanggup djadikan mahar. Ikutkan hati mati, ikutkan rasa, binasa. jadi nak ikut yang mana satu? Hatinya dijentik cemburu bila terserempak Wadi dengan gadis lain. Kenapa pulak macam tu? Wadi melamar dirinya tapi masih mendampingi wanita lain. Cemburu tandanya sayang? Saya dapati Dahlia yang kembali selepas ke Australia lebih matang berbanding Dahlia zaman sekolah yang cepat melenting. Dia seorg yg pemaaf dan sanggup melupakan, mengabaikan kenangan lalu kerana lebih mementingkan masa hadapan. Ciri ini dalam Dahlia menjadikan Wadi seorg yang bernasib baik di dalam cinta namun ada syarat Dahlia yg wajib Wadi penuhi.


Farhan, Neem, Mia Zara, King Shah - watak-watak sampingan yang menyeri dan memantapkan lagi kisah ini. Ibu Farhan berkenan kat Dahlia. Neem dihantar bersama Farhan dgn misi utk menyatukan Dahlia dan Farhan. Namun hati mereka telah dicuri oleh org lain. Lagipun Neem lebih sibuk memasak daripada menjalankan amanat ibunya. Mia Zara adalah partner in crime si Dahlia, manakala King Shah pulak perancang strategi Wadi. Tak sangka la pulak Shah Botak bekenan kat Neem! :)


Cameron highlands menjadi medan 'pertempuran' mereka. Namun pertemuan kali ini semakin hari semakin mendamaikan. Mereka mungkin menjadi pelerai permusuhan yg diwarisi turun temurun. Namun bapa Wadi makin tamak. Dia tak mahu keluarga Dahlia survive di Cameron Highlands. Malah dia tak kisah sekiranya Wadi mengahwini Dahlia utk mengikis harta bendanya. Idea kahwin tu memang Wadi suka, tapi bab kikis tu, dia ada agenda tersendiri. Dia mahu mengahwinkan Teh Timor dan Teh Sutra dlm ikatan abadi. Dia takkan biarkan Dahlia sengsara. Ibunya kesiankan gadis sebaik Dahlia menjadi mangsa Wadi. Dia suka Dahlia jadi menantunya tapi dia tak mahu Dahlia menjadi mangsa Wadi yg terkenal dgn romeonya. Sejuk hatinya melihat keikhlasan Dahlia melayan bapanya. dia mahu anak yg seperti itu dan dia tak pernah mendapat semua itu dari Wadi.


sure fine whatever
Rinn



sinopsis belakang buku:


“Ayah diserang strok, Dahlia! Ayah tiba-tiba jadi teringat padamu. Kamu tu cekal macam Opah Orkid!” puji ayah tiba-tiba.


Padahal dulu, bukankah aku telah disuruh pergi? Bukankah selepas peristiwa menyayat hati itu, aku bagaikan sudah menjadi anak perempuan orang lain, ayah?


Itulah asalnya kenapa Dahlia, pembantu kurator di Muzium Orang Asli Canberra pulang ke Malaysia. Dahlia sang archaeologist yang tidak tahu apa-apa tentang kebun teh, dan tidak ingin ambil tahu apa-apa tentang teh itu terpaksa berdepan dengan Teh Timor yang sudah menambun masalahnya!


Keadaan kian kusut pabila dia bertemu semula dengan si licik Wadi. Musuh tradisinya itu sanggup buat apa sahaja untuk merampas kebun Teh Timor demi memperluas ladang Teh Sutra miliknya.


Lalu apa pula muslihat Wadi? Tatkala tiba-tiba sahaja dia sanggup menyerahkan ladang teh miliknya sebagai mahar? Perlukah Dahlia menerima dia, demi mendapatkan kembali tanah milik datuk ayahnya?


Novel kelapan NOOR SURAYA mengajak anda membantu Putri Dahlia Megat Qais menguruskan Syarikat Teh Timor di Tanah Rata. Silalah nasihati dia, yakinilah dia bahawa tawaran Wadi Hannan itu cumalah satu pesona, dan usahlah terpesona!

Monday, October 5, 2009

Lagi gempa

Gempa bumi dengan kekuatan 6.5 skala Richter menggegarkan sekurang-kurangnya lima bandar di bahagian selatan Filipina awal pagi ini tetapi tidak menyebabkan sebarang kerosakan atau tsunami.

Ketua Institut Volcanologi dan Seismologi Filipina, Renato Solidum hari ini mengesahkan tiada laporan kecederaan.

Tambahnya, pusat gempa tersebut ialah 30 kilometer dari barat daya bandar Cotabato yang mana para penduduk merasakan rumah mereka bergegar selama beberapa saat.

Jelasnya, gempa bumi tersebut berlaku sekitar 400 kilometer di dasar laut.

Kepulauan Filipina terletak di dalam kawasan Lingkaran Api Pasifik dan gempa bumi kerap berlaku. - AP

Sukarelawan Haluan diperlukan....

Sunday, October 4, 2009

Ayat-Ayat Allah Swt dalam Gempa di Sumatera

Dipetik dari Pewaris.Net
Segala sesuatu kejadian di muka bumi merupakan ketetapan Allah Swt. Demikian pula dengan musibah bernama gempa bumi. Hanya berselang sehari setelah kejadian, beredar khabar—di antaranya lewat sms—yang mengkaitkan waktu terjadinya musibah tiba gempa itu dengan surat dan ayat yang ada di dalam kitab suci Al-Qur’an.

“Gempa di Padang jam 17.16, gempa susulan 17.58, esoknya gempa di Jambi jam 8.52. Cuba lihat Al-Qur’an!” demikian bunyi sms yang beredar. Siapa pun yang membuka Al-Qur’an dengan tuntunan sms tersebut akan merasa kecil di hadapan Allah Swt. Demikian ayatayat Allah Swt tersebut:

17.16 (QS. Al Israa’ ayat 16): “Dan jika Kami hendak membinasakan suatu negeri, maka Kami perintahkan kepada orang-orang yang hidup mewah di negeri itu (supaya mentaati Allah) tetapi mereka melakukan kedurhakaan dalam negeri itu, maka sudah sepantasnya berlaku terhadapnya perkataan (ketentuan Kami), kemudian Kami hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya.”

17.58 (QS. Al Israa’ ayat 58): “Tak ada suatu negeri pun (yang durhaka penduduknya), melainkan Kami membinasakannya sebelum hari kiamat atau Kami azab (penduduknya) dengan azab yang sangat keras. Yang demikian itu telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz).”

8.52 (QS. Al Anfaal: 52): (Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang sebelumnya. Mereka mengingkari ayat-ayat Allah, maka Allah menyiksa mereka disebabkan disebabkan dosa-dosanya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Amat Keras siksaan-Nya.”

Tiga ayat Allah Swt di atas, yang ditunjukkan tepat dalam waktu kejadian tiga gempa kemarin di Sumatera, berbicara mengenai azab Allah berupa kehancuran dan kematian, dan kaitannya dengan hidup bermewah-mewah dan kederhakaan, dan juga dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya. Ini begitu menarik sekali.

Gaya hidup bermewah-mewah seolah disimbolisasikan dengan acara pelantikan anggota DPR yang memang WAH. Kedurhakaan boleh jadi disimbolkan oleh tidak ditunaikannya amanah umat selama ini oleh para penguasa, namun juga tidak tertutup kemungkinan kedurhakaan kita sendiri yang masih banyak yang lalai dengan ayat-ayat Allah atau malah menjadikan agama Allah sekadar sebagai alat untuk meraih kehidupan duniawi dengan segala kemewahannya (yang sebenarnya menipu).

Dan yang terakhir, terkait dengan “Fir’aun dan para pengikutnya”, percaya atau tidak, para pemimpin dunia sekarang ini yang bergabung dalam kelompok Globalis (mencita-citakan The New World Order) seperti Dinasti Bush, Dinasti Rotschild, Dinasti Rockefeller, Dinasti Windsor, dan para tokoh Luciferian lainnya yang bergabung dalam Bilderberg Group, Bohemian Groove, Freemasonry, Trilateral Commission (ada lima tokoh Indonesia sebagai anggotanya), sesungguhnya masih memiliki ikatan darah dengan Firaun Mesir (!).

David Icke yang dengan tekun selama bertahun-tahun meneliti garis darah Firaun hingga sekarang, dalam bukunya “The Biggest Secret”, menemukan bukti jika darah Firaun memang mengaliri tokoh-tokoh Luciferian sekarang ini seperti yang telah disebutkan di atas. Bagi yang ingin menelusuri keturunan darah Fir’aun tersebut hingga ke Dinasti Bush, silakan cari di www.davidicke.com (Piso-Bush Genealogy), dan ada pula di New England Historical Genealogy Society.

Nah, bukan rahsia lagi jika sekarang Indonesia berada di bawah cengkaman kaum NeoLib. Kelompok ini satu kubu dengan IMF, World Bank, Trilateral Commission, Round Table, dan kelompok-kelompok elit dunia lainnya yang bekerja menciptakan The New World Order. Padahal jelas-jelas, kubu The New World Order memiliki garis keturunan dengan Firaun. Kelompok Globalis-Luciferian inilah yang mungkin dimaksudkan Allah Swt dalam QS. Al Anfaal ayat 52 di atas. Dan bagi mendukung pasangan ini, mungkin boleh dipanggil sebagai “…pengikut-pengikutnya.”

Dengan adanya berbagai “kebetulan” yang Allah Swt sampaikan dalam musibah gempa kemarin ini, Allah Swt jelas hendak mengingatkan kita semua. Apakah semua “kebetulan” itu sekadar sebuah “kebetulan” semata tanpa pesan yang berarti? Apakah pesan Allah Swt itu akan mengubah kita semua agar lebih taat pada perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya? Atau malah kita semua sama sekali tidak peduli, bahkan menertawakan semua pesan ini sebagaimana dahulu kaum kafir Quraiys menertawakan dakwah Rasulullah Saw? Semua terpulang kepada diri kita masing-masing. Wallahu’alam bisowab. (Ridyasmara)

Saturday, October 3, 2009

Regatta dan Ustaz Jamnul Azhar

Pagi tadi pukul 7 sepatutnya kami dah kena tunggu bas kat Student Centre, tapi dek ada setengah yang tak siap2 lagi, kami berkumpul agak lewat...Semuanya gara2 nak ke Kem Bari, Daerah Setiu for ko-kurikulum Asas Pelayaran..Sampai agak awal dalam 8.10 pagi...hari ni kami balik petang..kira satu hari di Kem...Start kuliah sikit dalam pukul9...dapat sikit hint untuk final exam...macam2 soalan antara yang kena ingat isyarat bendera.namanya pun agak unik, ada Alfa, November, India, Bravo, X-Ray pun ada..kena tahu arah angin In Irons ke, Running ke, Reaching ke..Selain tu kena tahu jenis ikatan2, macam ikatan bunga geti..dalam bahasa Malay memang agak kelakar tapi dalam B.I rasanya lagi better...Regatta kat situ, kabanyakkannya antara sebahagian kecil sahaja untuk training...yang betul2 untuk main Monsoon Cup ada di Teluk Warisan.

Alhamdulillah, merasa juga naik regatta..aha..naik dengan anak couch yang ajar asas pelayaran.memang pandai la dia bawa.Umar namanya, agak susah dah orang nak bagi nama anak stail macam dulu2.Comel sangat Umar yang baru darjah 5. Dia pun dah banyak masuk competition, cuma tak de rezeki nak dapat top ten aje..adik Umar, Ali pula bawa kawan yang lain..Kami naik regatta gilir2.Ada dua yang di guna pagi tadi, jenis Optimist dan Laser. Sampai nak zohor, kami berhenti solat dan makan.Tapi sebelum naik regatta, of course ade water confident, sebelum ni saya pernah masuk kayak, jadi tak susah sangat nak ber'water confident' lagi.cuma kali ni agak seronok sebab dah tahu cara nak swim dengan betul.alhamdulillah, akhirnya tak lah asyik float aje atas air macam sebelum2 ni..Sebenarnya sebelum nak masuk dalam air, couch kata ombak agak besar, seperti semua maklum, bencana alam di sekeliling banyak berlaku.gempa, taufan etc menyebabkan tempias kena sama kat pantai timur dan lain2..sebelum pergi pun ibu dah bimbang sangat2..katanya jangan main air.ombak tengah besar.tapi tadi alhamdulillah, lepas couch tengok sekali lagi dia kata bolehla turun, dah ok sikit.

Sekarang nak bawa cerita sikit, ini tentang entri tertangguh juga.banyak sungguh nak share tapi tu la sebagai manusia biasa yang dah sibuk dengan test, assignment tambah pula nak exam beberapa minggu lagi,ia memang membataskan kerja2 memasukkan entri2.sambungan mengenai raya. siapa ada tengok siaran tv3 "Rumah Kecil Tiang Seribu"..saya harap akan ada ulangan bagi yang tak berkesempatan untuk tengok siaran tu. kalau tak tengok, saya nak ceritakan sikit. Asalnya adik saya di PC,KB pernah cerita mengenai Ustaz Jamnul Azhar.yang saya ingat2 lupa ada pangkal nama Azhar di belakangnya.Saya fikir, erm ramainya nama Azhar orang baik2, sebab di Kg.Ladang,KT pun ada ustaz nama Azhar, memang hebat bagi ceramah, tahu hukum hakam, ramai suka.

Tak ingat hari raya keberapa, tapi time tu saya nak balik pasal kenduri Ayah De, jadi sambil2 iron baju, buka tv3.memang kebetulan, sebab sebelum ni memang jarang buka tv, lagipun ibu saya selalu cakap, ni nak raya, nak kenal sedara mara ke nak beraya dengan tv.jadi kami anak2 dah faham benar, raya mesti kena raya,kenal sedara2.Jadi nak jadi kisahnya, tengah asyik iron sambil tengok tv, memang asyik sangat sampai saya suruh adik2 iron dulu, turn saya lambat sikit, rasa tak seronok tak concentrate.bila adik di PC,KB iron,dia kata 'aik,macam familiar la muka ustaz ni'.bila tengok kat bawah, namanya betul2 Dr.Jamnul Azhar bin Mulkan. Dia pun kena revise balik pasal ustaz ni. Pastu kuat juga adik cakap 'ni la kakngah ustaz yang adik Mar cerita tu'.Apa lagi,sebelum kena orangnya saya dah teruja nak kenal ustaz yang pernah muncul dalam tv9 ni.jadi memang excited dengar sampai habis.

ni yang saya jumpa di satu laman sesawang yang saya lupa namanya untuk di kongsi.‘Rumah Kecil Tiang Seribu’ menampilkan pengacara bual bicara ‘Malaysia Hari Ini’ (MHI), Ahmad Fetri Yahya yang bertindak sebagai penerbit dan pengantara program ini.

Program 30-minit ini membawa penonton mengikuti kisah yang dipaparkan melalui perspektif beliau yang telah berkunjung dan meluangkan masa bersama sukarelawan perubatan yang juga penceramah bebas, Dr. Jamnul Azhar Mulkan untuk mencungkil keunikkan di sebalik kisah keluarga beliau dan keistimewaan Sekolah Rendah Bestari Darul Mulkan.

Berikut adalah coretan Ahmad Fetri tentang pengalaman beliau sepanjang proses penggambaran:

Rumah Kecil Tiang Seribu
Rumah Besar Tiang Sebatang

Peribahasa Melayu sememangnya indah dan kaya makna tersirat. Pandangan orang dahulu kala terhadap alam dan dunia keliling menghantar makna yang besar kepada mereka. Dari tafsiran itu, tercipta kiasan dan perlambangan yang ada kaitan dengan nota hidup manusia..

Ketika saya membuat tugasan di Darfur, Sudan dua tahun lalu, saya bersama-sama dengan seorang sukarelawan perubatan yang juga penceramah bebas, Dr Jamnul Azhar Mulkan. Beliau yang begitu fasih berbahasa Arab, membacakan khutbah Jumaat di sebuah masjid di Darfur.

Ketinggian ilmu dalam bidang agama dan komitmen beliau yang cemerlang dalam bidang kesukarelawanan melayakkan beliau dianugerahkan Tokoh Perubatan Ibnu Sina oleh Universiti Malaya baru-baru ini.

Ketika berbual-bual dengan beliau, terpacullah kisah adik-beradiknya yang seramai 13 orang. Kesemua mereka mempunyai pangkal nama yang sama – JAMNUL. Jamnul dalam bahasa Arab bermaksud ‘permata’.

Permata bukan sebarang permata. Sembilan orang anak kepada Hj Mulkan Mohamad dan Hjh Jamiah Alias ini sudah menamatkan pengajian di Universiti Al Azhar Mesir dan Universiti Mu’tah Jordan dan tiga yang lain masih menuntut di Universiti Al Azhar. Seorang anak perempuan, Jamnul Azizah, meninggal ketika kecil.


Dr Jamnul Azhar adalah anak sulung. Adik-beradiknya yang lain ialah Jamnul Azlin, Jamnul Azmin, Jamnul Aziah, Jamnul Azman, Jamnul Azazi, Jamnul Azizul Rahim, Jamnul Azua, Jamnul Azamimah, Jamnul Abdul Rahman, Jamnul Azlan dan Jamnul Azam.

Jamnul Azmin meninggal dunia tujuh tahun lalu dalam kemalangan jalan raya. Pemergiannya mengiringi Jamnul Aziah dan ayahandanya, Hj Mulkan yang meninggal pada tahun 1999.

Hj Mulkan seorang pesara guru. Sama seperti isterinya, Hjh Jamiah. Cinta mereka terhadap ilmu dan agama sangat tinggi. Seluruh harta Hj Mulkan telah digunakan untuk menampung pengajian anak-anaknya yang belajar agama di luar negara.

Tidak cukup dengan itu, arwah juga telah menubuhkan Sekolah Rendah Bestari Darul Mulkan, Kuala Sepetang untuk mengajar sendiri anak-anak dan cucu-cucunya tentang ilmu agama. Bermula dengan didikan untuk anak sendiri, penduduk sekitar mula tertarik dengan konsep yang dibawakan Hj Mulkan.

Beliau ingin melahirkan anak bangsa yang kukuh pegangan agama berteraskan Al Quran. Sekurang-kurangnya mereka menyumbang sesuatu kepada masyarakat saat ancaman hedonisme makin menghimpit dengan cabaran yang pelbagai.

Sekolah ini yang ditubuhkan pada 1987 begitu daif. Segala-galanya dibelanjakan menggunakan wang gajinya sendiri. Banyak juga harta terpaksa dijual untuk merealisasikan impian murni ini. Ia tidak langsung bermotifkan keuntungan. Jauh sekali menyisih diri dari pendidikan arus perdana.

Biarlah pelbagai cercaan dan tanggapan orang, niat kerana Allah melebihi segalanya. Doanya hanya satu- mengharapkan Allah meredhai hasrat untuk membentuk insan bertaqwa yang seimbang dunia akhirat. Inilah ‘jihad’ yang diperjuangkan menggunaknan medan ilmu.

Berpuluh tahun berlalu, SRB Darul Mulkan berhasil melahirkan pelajar cemerlang pelbagai bidang. Anak-anak Hj Mulkan yang telah tamat pengajian di Universiti Al Azhar dan Universiti Mu’tah Jordan akan transit di sini sebagai guru agama. Maka, tawaran gaji mewah bekerja dengan kerajaan dan syarikat lain ditolak ketepi demi memenuhi ‘wasiat’ ayah tercinta yang mahukan mereka berjuang dan berbakti di SRB Darul Mulkan.

Dr Jamnul Azhar yang memiliki tiga rangkaian klinik, menggunakan sumber kewangan dari kliniknya itu untuk membayar gaji adik-adiknya dan pekerja yang lain di situ. Gaji mereka kecil dan kebanyakannya berkhidmat dengan sukarela termasuklah petugas kantin. Mereka ‘melabur’ untuk akhirat yang abadi.

Saya sendiri teruja dengan ‘JAMNUL’ ini. Semuanya berlidah fasih berbicara bahasa Arab, berhujah dengan hadis, memberi ceramah agama di merata tempat dan mengimamkan solat. Peribadi mereka juga mulia dan saling sayang dalam satu keluarga besar. Hjh Jamiah kini tenang bersama anak dan menantu serta cucu seramai 38 orang.

Terbukti, mereka yang berjuang di jalan Allah, akan dibantuNya. Usaha keras puluhan tahun dahulu mula menampakkan hasil. SRB Darul Mulkan yang serba sederhana tetapi tetap bernyawa dan bergelora untuk melahirkan insan mukmin yang teguh dibawah naungan Al Quran dan As Sunnah.

Friday, October 2, 2009

Entri tertangguh...

Apa blog first yang menarik minat kamu? Itu lah antara soalan2 klise yang biasa di tanya pada saya satu ketika dulu...Of course saya suka blog tuan tanah yang duk kat Ireland...memang time tu saya very2 addicted dengan blog tu...sekarang pun, cuma dulu backgroundnya unik..ala2 cerita fantasi pun ada...bahasanya santai dan mudah nak
faham..waktu tu melambung hasrat nak further study oversea...

Selepas blog tu banyak lagi blog yang saya follow betul2 termasuk saifulislam walau time tu ustaz hasrizal baru aje posting entri2..baru balik Tanah Malaya(ini bahasa tuan tanah-pinjam)..sampai sekarang isteri ustaz tengah pregnant 4th child pun saya ikut lagi...seronok tambah ilmu..kalau dalam kolum Anis, saya belek kolum ustaz dulu dari yang lain...suka, kena dengan jiwa saya agaknya...

Saya juga follow blog faisal tehrani time tu...memang obsess sangat2..sampailah time tu Lubnan kena serang Jewish, faisal mula banyak bercerita mengenai pejuang2 Hizbullah, every entri bersangkut dengan Hizbullah, saya juga sokong Hizbullah, sampailah sampai ke pengetahuan saya Hizbullah banyak memberat pada Syiah etc..tak perlu saya cerita panjang...hati saya mula tawar, banyak bukti di tunjukkan pada saya, lama2 saya sudah kurangkan masa membaca entri di blog itu, sehingga zero perasaan nak jenguk...ketika itu juga banyaknya buku2 faisal saya baca, beli even kumpul...saya memang cukup suka cara penulisan faisal yang bagi saya different dari yang lain...dia boleh buat cerita hebat..pemikirannya hebat dan terkedepan...saya juga ikut blog zaid akhtar ketika itu...memang buku2 dua penulis hebat ini saya baca, siap discuss dengan sahabat2 rapat...sampai tertunggu2 terbitnya buku2 hasil tangan mereka..

Lamanya saya suka baca blog, ape2 blog pun saya baca..tak memilih..sampai tahun lepas saya lebih suka tengok blog kamitaken-najwa yang belajar di Makkah..cukup teruja dengan Makkah membuatkan blog ini menarik minat saya...rasa dekat dengan rumah Allah even kadang2 si penulis blog merapu tak habis2...suka juga tengok perkembangan wasseem, anak si blogger...suka tengok foto2 yang di ambil...memang pro..sampai sekarang saya masih follow even depa balik Tanah Malaya, cuma tak leh nak pergi gathering-saya kuliah...

Rasanya banyak lagi blog2 yang saya tak ceritakan termasuklah blog guru saya, cikgu Azmi, saya masih ingat lagi beberapa tahun sebelum ini saya sekeluarga pernah beraya di Kuala Berang ziarah cikgu Zaitun dan cikgu Azmi di sana...Cikgu sempat bagi buku yang dah di print out semua dalam blog cikgu...kata cikgu blog tu di buat asalnya kerana ada seorang student di kem motivasi yang di handle cikgu(dia free-thinker) berminat dengan apa yang cikgu sampaikan, so cikgu buat blog supaya senang dia google di mana2...

Banyak sangat yang nak di cerita, tapi biarlah setakat ini saja...

Thursday, October 1, 2009

Gempa, Taufan, Ribut tanda peringatan dari Allah buat hambaNya

Ini sebahagian rentetan peristiwa gempa-gempa yang berlaku sekitar kita...

# 26 Dis 2004: Lebih 170,000 terbunuh atau hilang selepas gempa bumi sekuat 9.15 magnitud dan tsunami melanda Aceh.

# 28 Mac 2005: Hampir 1,000 dipercayai maut selepas gempa bumi sekuat 8.7 magnitud melanda pantai Sumatera.

# 27 Mei 2006: Gempa bumi menggegarkan Yogyakarta membunuh sekurang-kurangnya 5,000 orang dan meranapkan lebih 150,000 rumah.

# 17 Jul 2006: Tsunami akibat gempa 7.7 magnitud di Jawa Barat membunuh kurangnya 550 orang dan 54,000 hilang tempat tinggal-sumber Reuters(org belakangnya ada Jewish root-Rupert Murdoch)

Padang, Indonesia juga bergelap akibat putus bekalan elektrik....Gempa yang berlaku menyebabkan Tanah Malaya juga merasai gegarannya...di bawah ini pula gegaran di Samoa, salah satu tanah jajahan US..

PAGO PAGO, American Samoa 30 Sept. – Sekurang-kurangnya 113 orang terkorban apabila satu gempa bumi kuat berlaku di Lautan Pasifik mencetuskan tsunami yang melanda kepulauan Samoa dan Tonga awal pagi ini.

Ombak setinggi 4.5 hingga 6 meter itu menyebabkan banyak kampung di kepulauan tersebut musnah atau ditenggelami air dan ramai pekerja hilang di sebuah taman negara di American Samoa.

Kenderaan dan mangsa dihanyutkan oleh ombak deras, manakala penduduk yang sempat melarikan diri ke kawasan tinggi masih berlindung di sana beberapa jam selepas gegaran berlaku awal hari ini.

Gempa berukuran 8.0 hingga 8.3 pada skala Richter itu berlaku pada kira-kira pukul 6.48 pagi waktu tempatan (pukul 1.48 pagi ini waktu Malaysia) kira-kira 32 kilometer di bawah dasar laut, 190 kilometer dari American Samoa, sebuah tanah jajahan Amerika Syarikat (AS) yang mempunyai penduduk seramai 65,000 orang.

Gempa itu telah menyebabkan bekalan elektrik dan sistem komunikasi terputus, menyukarkan pegawai untuk memastikan tahap kerosakan dan kemalangan jiwa.

Polis melaporkan sekurang-kurangnya 63 orang terkorban di Samoa, manakala 19 disahkan maut di American Samoa, tetapi pihak berkuasa memberi amaran angka kematian dijangka meningkat melebihi 100 orang. Mangsa yang maut termasuk pelancong asing.

Pegawai di Tonga turut melaporkan enam orang maut dan empat lagi hilang di negara itu.

“Saya tidak fikir sesiapa akan terlepas daripada menerima akibat bencana ini,” kata pemangku Gabenor American Samoa, Faoa A. Sunia.

Ahli meteorologi di Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaaan di American Samoa, Mase Akapo berkata, sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh di empat kampung di pulau utama, Tutuila, manakala sekurang-kurangnya 50 lagi dilaporkan cedera.

Di Samoa, sebuah negara merdeka dengan 179,000 penduduk, wartawan Associated Press (AP) melihat kira-kira 20 mayat ditempatkan di sebuah hospital di pekan Lalomanu di pantai selatan pulau utama, Upolu.

Kawasan pantai sekitar yang menjadi tumpuan pelancong musnah dan sekurang-kurangnya tiga kampung turut ranap.-AP

Filipina diramal landa taufan lebih kuat
Mangsa banjir di Filipina diberi amaran supaya bersiap sedia menghadapi satu lagi taufan kuat yang diramal melanda negara ini pada bila-bila masa, ketika bilangan mangsa yang terjejas akibat hujan lebat ekoran taufan Ketsana kini mencecah 2.2 juta orang.

Empat hari selepas taufan tropika Ketsana membadai Manila dan kawasan sekitarnya, beberapa bahagian di ibu negara ini masih ditenggelami air keruh, sementara orang ramai yang berpusu-pusu ke pusat pemindahan memerlukan bantuan makanan, minuman dan bantuan lain.

Setkat ini, taufan itu telah mengorbankan sekurang-kurangnya 246 orang dan angka kematian dijangka meningkat lagi berikutan ramai mangsa yang masih hilang.

Di tengah-tengah kesibukan operasi bantuan, pihak berkuasa memberi amaran satu lagi ribut diramal melanda timur Filipina esok atau lusa.

Sunia mengisytiharkan keadaan darurat di American Samoa, dengan menggambarkan ‘kerosakan besar dan meluas melibatkan bangunan-bangunan persendirian, awam dan komersial di kawasan pantai, selain kematian dan kecederaan’.

Gabenor Togiola Tulafono yang berada di Honolulu untuk menghadiri satu persidangan memberitahu wartawan, lebih banyak mangsa mungkin ditemui apabila penyelamat memasuki kawasan yang terputus hubungan dengan jalan darat. – AP

Semoga kita di Tanah Malaya mengambil iktibar mengenai perkara yang berlaku di sekeliling kita...