Saturday, December 5, 2009

Semut juga mengajar kita

Sekiranya kita memandang alam ciptaan Allah kita akan dapat mengambil berbagai iktibar dari segala makhluk yang diciptakan Allah di dunia ini. Hati yang diselaputi wangian iman akan merasai betapa hebat dan agungnya ciptaan Allah, dan alam ini diibaratkan kitab yang terbuka buat manusia yang selalu berfikir dan memerhatikannya. Antara ciptaan Allah yang akan kita bicarakan disini ialah semut,makhluk yang kecil tapi mempunyai kekuatan yang besar. Semut merupakan makhluk Allah yang paling unik dan Allah telah menyebut tentang makhluk ini melalui wahyu yang diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW 1400 tahun yang lalu. Surah an-naml tentunya amat 'familiar' dikalangan mereka yang mencintai al-Qurankan!.. Hanya dua ayat dalam surah tersebut membicarakan tentang semut hinggakan Allah muliakan mereka dan memberi nama surah ini dengan nama semut- al-naml: 18.

(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke "Waadin-Naml", berkatalah seekor semut: "Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari". 19. Maka tersenyumlah Nabi Sulaiman mendengar kata-kata semut itu, dan berdoa Dengan berkata:" Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatMu Yang Engkau kurniakan kepadaKu dan kepada ibu bapaku, dan supaya Aku tetap mengerjakan amal soleh Yang Engkau redai; dan masukkanlah daku - Dengan limpah rahmatMu - Dalam kumpulan hamba-hambaMu Yang soleh".


Marilah sama-sama kita tonton video ini dan ambillah iktibar dari kisah semut dan koloninya...semoga kita bertambah keimanan kepada Allah..
inilah dia buku yang saya tertunggu2..9Nyawa..baru aje di launchkan dalam blog RAM

Sinopsis:
INTAN SURYANI
Berkali-kali dia koma dan kemudian sedar semula... menyebabkan mamanya percaya bahawa dia mempunyai 9 nyawa berdasarkan sebuah mimpi. Dihitung jumlah ‘nyawa’ yang diambil daripadanya, lalu mengundang trauma. Sungguh dia tidak percaya... ketika koma, rohnya menyaksikan jasad sendiri yang terbujur kaku.

HAKIM
Si buta lagi yatim piatu ini menyara adiknya dengan penuh tanggungjawab. Hatinya sungguh luhur. Sesiapa saja akan terusik melihat keikhlasannya. Anugerah TUHAN... mata hatinya lebih ‘celik’. Dia bisa mendengar suara mereka yang berada di sempadan, antara hidup dan mati. Mereka berdua bertemu jua... di alam paranormal. Pertemuan itu merungkai sebuah kisah di sebalik cerita. Kejutan demi kejutan yang tidak disangka-sangka ter ungkai. Dan satu persoalan lain pula muncul - mengapa mereka tidak dipertemukan lebih awal?

2 comments:

 1. salam..
  saya baru habiskan 9 nyawa semalam..
  ntah nape time baca buku RAM kali ni..
  tak rasa kick macam biasa..
  emm..tak tahulaa sbb RAM tukar teknik ke..
  ape ke..hihi..
  perasaan bila dah hbs baca tak sama
  mcm bila habis baca 'hatiku di harajuku'..
  cerita2 laksamana sunan, tombiruo, satu janji, adam...dll..

  sekadar berkongsi.

  ReplyDelete
 2. salam, nawal...
  ye ke...sedihnye ana..ana baru je nak baca buku tu..huhu...tak pe..nanti biar ana baca dulu..ana tengok macamana..hehe..agaknya skill RAM dah tumpul tak..

  ReplyDelete