Saturday, May 1, 2010

Malam Menerobos Tembok Kematian 2

Semalam saya ke Malam Amal Gaza.Jazakillah mak long sbb bagi peluang untuk saya join juga..Asalnya my parents pun tak pergi, tapi Makcik Aya, sahabat akrab nay ajak pergi, siap sediakan seat..so, my parents and adik yang pergi..saya masih dalam fatrah exam..4hb final paper for Probate..Jadi saya sendiri tidak ambil kisah sangat..Petang semalam, usai solat Asar, mak long telefon, katanya ada satu seat kosong…Saya agak terkejut, why mak long choose me instead of KN..so, saya tanya mak long “kenapa tak ajak aje KN itu?”..mak long hanya menjawab “mak long dah offer kat awak ni, special seat ni, awak nak bagi kat orang lain?”..sudahnya, saya cuma cakap nak tanya dulu sesape yang boleh hantar baru bagitau confirmation nak pergi..Then, call orang pertama: MC S, then orang kedua: MC L, then orang ketiga: PC L, then, keempat: MY N, agak frustrated semuanya sudah bersiap2 di sana, sebagai secretariat..then tanya orang kelima: MY F, akhirnya selepas negotiate, tukar-menukar orang, then, bolehla muat seorang saya..Last-last, pukul 6lbh baru betul2 confirm..

Pukul 8lebih bertolak dari Univ ke Primula Beach Hotel, Alhamdulillah, nasib baik tempat tu agak familiar, senang nak bawa diri kata orang..Even lambat boleh lagila nak cover-cover..kat mana lift, tangga terdekat, ladies, pintu masuk Utama Dewan..syukur sangat..padahal kat situ pun dah ramai yang sambut, no hal insyaAllah..semua secretariat juga muka-muka familiar..senang nak tanya, gurau senda…

Iringan nasyid-nasyid ‘membangun jiwa’ dimainkan berulang-ulang, silih berganti, then MC ambil tempat…Kelibat Bro Azman sukar dicari di hadapan, meja pula sekitar 70 lebih or 80, tak dapat dipastikan..1 table RM 1000 (setakat yang tahu)..Sebelum melangkah masuk, sempat lagi beli muffler (nak tunggu import dari Syria lambat lagi,he)…so, snap gambar pendaftaran then, beli ‘Badge’ Shoutul Harokah, islamik band Indon..

Dipendek kan cerita, Prof Madya Dr Abdullah Sudin bercakap, sebelum tu En Jamil Muda (pck Jamil- sekretariat HALUAN Palestin Cawangan Terengganu)…Semangat punya semangat, pakck Jamil ambil satu meja untuk satu family..Semangat Perjuangan Palestin itu jelas..Then, saat yang ditunggu-tunggu, Bro Azman member taklimat dan penerangan pengalaman ke Ghazzah aka Gaza..Semua senyap, beri tumpuan, waiter, waitress pun tumpu perhatian, siap kumpul kat depan, anak-anak kecil seolah-olah faham ‘kita sedang mendengar suatu perkara yang amat penting, masalah ummah, saudara seakidahkita di Palestin’ turut senyap, hanya kedengaran suara Bro Azman..Tayangan slide sepintas lalu, pengalaman Bro Azman dengan Apache (pesawat tempur yang hanya boleh dikesan melalui radar, I believe Apache some sort like Hawk)..bila bercakap tentang Apache teringat As-Syahid Abdul Aziz Rantissi yang syahid ditembak Apache beberapa minggu selepas mengeluarkan kenyataan dalam interview TV ‘saya tidak mahu mati dalam keadaan tidur, melainkan mati dengan Apache’..itu hajat seorang mujahidin, tidak mahu meninggal dalam keadaan tidak berjuang, malah mengejar syahid..Akhirnya pada 17 Mac 2003 (tarikh betul cuma tahun sama ada 2003/2004-memori saya agak samar-samar), Dr Abdul Aziz Rantissi syahid bertemu Allah tidak sampai sebulan di lantik menggantikan As-Syahid Sheikh Ahmad Yassin.masyaAllah…

Bercerita tentang Syeikh Ahmad Yassin, turut diselitkan cerita As-Syahid yang asalnya hanya lumpuh dari pusat hingga ke bawah…Kekuatan aura as-syahid yang luar biasa ini akhirnya dirasai oleh semua penduduk palestin sehinggalah as-syahid yang juga founder kepada HAMAS, menjadi sumber inspirasi HAMAS ketika itu, Bridged Al-Qasam sehingga digeruni seantero Israel, Yahudi menyenaraikan as-syahid sebagai orang paling dikehendaki Yahudi samada hidup atau mati..As-Syahid sebelum Allah menjemputnya, dikatakan menerima seksaan –seksaan berat, di siksa seluruh saraf pada badannya, sehingga lah hanya leher dan kepala sahaja yang berfungsi, semua yang lain lumpuh…Digambarkan jika ada lalat dan nyamuk sekali pun, as-syahid tidak mampu untuk menghalangnya..cubalah kita semua bayangkan, seorang yang lumpuh, separuh kehidupannya hanya berkerusi roda dan memerlukan bantuan untuk melakukan apa sahaja, namun di mata Yahudi bergelar Zionis, as-syahid ‘manusia paling digeruni di dunia’…Kuasa seorang manusia yang hanya ada Allah dalam dirinya, membuat seluruh manusia lain takut dan gerun padanya hanya kerana as-syahid berjaya merubah manusia, melahirkan pewaris yang akan menyambung perjuangan Deen Ilallah..

Percubaan membunuh as-syahid dilakukan berkali-kali, beratus kali…sehinggalah akhirnya pada 22 Mac tahun yang sama As-Syahid Dr Abdul Aziz Rantissi menemui syahid, as-syahid di bom ketika keluar dari Masjid…Otak as-syahid berkecai..namun, yang menghairankan, mengikut kapasiti serangan, sepatut nya badan as-syahid hancur luluh, sebaliknya, keadaan tubuh badan as-syahid sempurna melainkan kepala sahaja..Allah melindungi as-syahid ketika itu..Kekuatan yang ada pada Syeikh Ahmad Yassin adalah as-syahid tidak pernah komplen satu pun nikmat yang Allah tarik daripadanya, tidak pernah menangisi nasibnya yang lumpuh…

Stop dulu, nnt sambung balik mengenai Bro Muadz, Hafidz kumpulan Algebra, my parents and Bro Azman, the donation, our mission –sekarang ada 2 kapal-penumpang kapasiti 700 untuk konvoi even seribu lebih untuk perjalanan biasa dan kapal kargo yang masih lagi kita berhutang, convoy map, Hilary Clinton trying to be an intermiddle person- Israel-Palestin crisis - May/June -by masquerading - intention in order to stop this convoy, selection of people ,this convoy terbesar di dunia dalam sejarah if segalanya berjalan lancar..i beg all of u, please donate with us, or even with other NGO’s..tarikh konvoi di jangka 15 Mei ini makin hampir …doa saya mudah-mudahan target kita tercapai..paling penting niat kita..jangan sikit pun terpesong dari niat kerna Allah, kalau tidak, semuanya tiada nilaian di sisi Allah..sia-sia…..

No comments:

Post a Comment