Monday, July 5, 2010

Risalah Dari Hati Seorang Mursyid

Risalah dari Muhammad Badie’, Mursyid IM 11-06-2010

Segala puji bagi Allah, Selawat dan salam ke atas Rasulullah saw dan orang-orang yang mengikutinya ..adapun selanjutnya;

Setiap individu dan bangsa dalam kehidupan mereka pasti akan menempuh berbagai kesusahan yang sangat berat dan menghadapi rintangan yang sangat sukar. Ada di antara mereka yang menyerah di hadapan rintangan tersebut, lalu duduk diam tanpa bekerja dalam menghadapinya.

Namun sejarah membuktikan para pembawa hidayah dan pendokong perubahan yang terdiri dari para nabi dan rasul serta orang-orang yang berjalan mengikut petunjuk mereka bahawa melalui keyakinan yang teguh dan harapan yang kuat serta bekerja secara berterusan segala mimpi dan kemajuan umat akan tercapai, serta umat yang bangkit mampu mendapatkan nilai diri yang sebenar iaitu memiliki kedudukan yang mulia di tengah umat atau bangsa lainnya.


Junjungan besar kita nabi Muhammad saw dan para sahabat yang mulia telah meninggalkan lipatan sejarah yang harum, di Mekah sebelum hijrah dan di Madinah setelah pembentukan Negara Islam telah menghadapi berbagai rintangan dan halangan, namun – dengan kepemimpinan baginda Nabi saw – mereka mampu dalam dua dekad tersebut menempuh segala rintangan dan mengatasi berbagai halangan hingga ketika nabi masih hidup dakwah Islam telah tersebar ke seluruh Semenanjung Arab dan setelah kewafatannya dakwah tersebar ke serata pelosok dunia hingga menjadi negeri yang makmur dan dikenali pada ketika itu.

Benarlah firman Allah:

فَلا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ مُخْلِفَ وَعْدِهِ رُسُلَهُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ ذُو انْتِقَامٍ

Kerana itu janganlah sekali-kali kamu mengira Allah akan menyalahi janji-Nya kepada rasul-rasul- Nya; Sesungguhnya Allah Maha perkasa, lagi mempunyai pembalasan”. (Ibrahim:47) .


Nabi Ya’qub a.s ketika berkata kepada anak-anaknya setelah kehilangan dua orang anak kesayangannya:

وَأَعْلَمُ مِنَ اللَّهِ مَا لا تَعْلَمُونَ
Dan aku mengetahui dari Allah apa yang kamu tiada mengetahuinya.” (Yusuf:86)

Itulah perasaan yakin kepada Allah yang memenuhi hati seorang nabi yang mulia, bahawa dirinya akan bertemu kembali dengan kedua anaknya. Baginda telah meminta kepada anak-anaknya yang lain untuk mengiringi keyakinan itu dengan cita-cita dan kerja. Oleh karena itu baginda berkata kepada mereka seperti firman Allah:


يَا بَنِيَّ اذْهَبُوا فَتَحَسَّسُوا مِنْ يُوسُفَ وَأَخِيهِ وَلا تَيْأَسُوا مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِنَّهُ لا يَيْأَسُ مِنْ رَوْحِ اللَّهِ إِلَّا الْقَوْمُ الْكَافِرُونَ
“Hai anak-anakku, pergilah kamu, maka carilah berita tentang Yusuf dan saudaranya dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir”. (Yusuf:87)

Nabi Yaakub a.s sebenarnya menempuh jalan sama seperti yang dilakukan oleh Siti Hajar ibu nabi Ismail a.s yang ditinggalkan di tempat yang tiada orang dan di negeri yang tandus. Beliau menyatakan di saat keberangkatan nabi Ibrahim a.s bahawa:


“آلله آمرك بهذا” فقال: “نعم”، فقالت: “إذن لن يضيعنا الله”.
Dia berkata kepada suaminya, “Apakah Allah yang memerintahkan Engkau demikian” nabi menjawab: Ya. Lalu beliaupun berkata lagi: “Kalau begitu, Allah pasti tidak akan menyia-nyiakan kami

Ketika Siti Hajar kehabisan bekalan makanan untuknya dan anak yang masih menyusu, beliau tidak duduk menunggu jalan keluar dan memenuhi hatinya dengan keyakinannya kepada Allah dalam mencapainya. Namun beliau bangkit, bergerak dan mengerahkan seluruh tenaganya, berlari-lari anak hingga tujuh pusingan antara bukit Sofa dan bukit Marwah. Beliau mengambil sebab dan menyambut panggilan fitrahnya yang melarang diri dari duduk-duduk dan berputus asa.

Demikian juga yang dilakukan oleh Nabi Muhammad saw yang menyahut panggilan dan perintah Allah. Baginda telah memenuhi hatinya dengan keyakinan penuh kepada Allah dan tidak mengenepikan harapan yang ada dalam dirinya untuk mencapai janji Allah untuknya. Justeru baginda bergerak dengan dakwah yang penuh keberkatan ke seluruh kota Mekah, kemudian pergi ke Taif, dan melakukan lawatan pada musim haji sambil memperkenalkan diri
kepada para delegasi dari suku-suku Arab.

Tugasan terakhir baginda adalah hijrah ke Madinah Al-Munawwarah untuk memenangkan dakwah Islam dan setelah itu nabi saw dapat kembali ke kota Mekah, membuka dan memenangkan dengan penuh ketundukan dan kerendahan hati di hadapan Allah dengan menerima kelebihan yang besar di sisi-Nya.


- Itulah keyakinan yang tidak goyah untuk percaya kepada Allah Yang Maha Esa.
- Itulah harapan yang sentiasa diperbaharui, yang tidak akan hilang dalam diri orang beriman.
- Itulah kerja yang berterusan dan gerakan yang berdisiplin yang tidak berhenti untuk mencapai matlamat.
- Itulah penerusan dan jalan yang panjang untuk mencapai matlamat.
Begitu juga kita yang berada di zaman ini berhadapan dengan situasi di mana setengah golongan yang menghantar pesanan yang berbau putus asa dan kekecewaan, sama ada pada peringkat antarabangsa, dalam isu Palestin atau di negara kita Mesir.

Kami katakankan dengan penuh keyakinan: tidak ada ruang dalam jiwa kami untuk berputus asa, kami tidak akan sekali-kali duduk diam, dan kami tidak akan sekali-kali menyerah. Kami tetap percaya terhadap janji Allah kepada orang-orang beriman, meyakini janji Allah kepada para mujahidin, dengan terus berusaha untuk memburu matlamat kami untuk mengembalikan kebebasan bangsa dan kemerdekaan negara serta untuk mencapai keamanan, kestabilan dan pembangunan yang adil bagi setiap rakyat dengan asas Islam yang suci.


Musuh kita Zionis Israel yang disokong oleh Amerika dan Eropah, seakan ingin menyatakan kepada orang-orang yang terkepung di Gaza sejak 4 tahun yang lalu dan kepada rakyat Palestin di bawah pendudukan selama 60 tahun, bahawa tidak ada harapan lagi untuk mereka. Zionis telah mencuba dengan berbagai cara membibitkan perasaan putus asa dalam jiwa dan hati orang-orang yang yakin dengan kebenaran dan keadilan terhadap rakyat Palestin, namun usaha mereka tetap gagal, bahkan muncul berita gembira kepada mereka yang sentiasa percaya kepada janji Allah tentang berita dan perkembangan yang sama sekali tidak disangka-sangka oleh semua orang.


Pengepungan kian kuat dan ditambah dengan pembangunan tembok besi di bawah tanah atas dorongan dan bantuan Amerika untuk memperketat pengepungan dengan menutup pintu-pintu kehidupan, bantuan dan penyeludupan melalui terowongan bawah tanah, dan perjanjian strategik ditandatangani oleh Amerika – atas nama untuk Mesir – dengan Zionis Israel untuk memperketat sekatan laut, dan kawalan musuh dalam semua urusan penyeberangan, termasuk pintu sempadan Rafah yang berada di bawah kawalan Mesir dari terbuka secara terus menerus.


Justeru usaha misi kemanusiaan flotila melalui laut yang disertai para pahlawan yang berusaha menembusi pengepungan yang anggotai lebih dari 40 negara Islam, Kristian dan Yahudi, termasuk anggota dewan, wanita, anak-anak dan orang tua yang gagah berani dari warga Palestin yang diduduki, negara-negara Arab dan Islam, dan seluruh Negara Eropah dan lain-lainnya, untuk mengumumkan keyakinan dan kepercayaan tentang hampirnya kehancuran pengepungan dan berakhirnya pendudukan, melalui daya usaha yang terus menerus dan berpanjangan walau terpaksa berhadapan dengan berbagai tipu daya dan rancangan jahat musuh. Sesungguhnya darah suci yang ditumpahkan di atas kapal “Mavi Marmara” dan penahanan terhadap ratusan aktivis tidak pernah menghentikan kegigihan para aktivis untuk menghancurkan pengepungan yang tidak adil yang telah menyebabkan warga Gaza kelaparan dan mengepung 1.5 Juta penduduk dan mengubah Semenanjung Gaza menjadi sebuah penjara terbesar di dunia, dan diikuti pula dengan keberanian dan kegigihan kapal kebebasan Ireland Rachel Corrie.


Di Mesir, berulang kali Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) melakukan penipuan semasa proses pengundian dan menghalang rakyat bersuara secara bebas dan bersih ke dalam peti undi untuk memilih ahli parlimen dan dewan undangan negeri. Ini merupakan pesanan untuk membibitkan perasaan putus asa dan kehampaan yang diingini oleh sebilangan pemimpin sambil berkata kepada semua orang: “Tidak ada harapan, dan tidak ada jalan.”, Sebaliknya mesti menyerah sepenuhnya kepada sebilangan mereka yang dianggap bahawa mereka memiliki kemampuan individu untuk membentuk dan mengubah nasib bangsa dan keadaan negara, dan menutup segala kekuatan yang berpotensial untuk bergabung dalam pembanguan negara.


Kami sampaikan atas nama suara rakyat yang kuat dalam menghadapi pesanan tersebut:


- Kami membawa pesanan keyakinan dan kepercayaan kepada Allah dan janji-Nya untuk para pejuang dan para mujahidin.

- Kami membawa pesanan harapan yang penuh tentang kemenangan pilihan rakyat melawan ketidakadilan dan kekejaman, kezaliman dan kerosakan.


- Kami membawa pesanan untuk terus bekerja keras dalam ruang lingkup perlembagaan dan undang-undang, serta perjuangan mengikut lunas undang-undang secara aman sehingga tercapai harapan semua rakyat Mesir dalam sistem politik demokrasi. Kami inginkan peralihan kuasa secara aman antara kekuatan dan parti politik mengikut kemahuan dan pilihan bangsa yang inginkan kebebasan. Ini kerana umat harus menjadi pemilik yang hak dan sumber kekuatan.


Allah Maha Besar dan segala puji hanya bagi Allah .. selawat dan salam ke atas nabi kita Muhammad saw beserta keluarganya dan para sahabatnya.sumber ikhwanonline

No comments:

Post a Comment